Stránka 1 z 1

Nový monitor

Napsal: 27 pro 2010 06:47
od nadpotokem
Pořídil jsem nový fullHD MonitorTV LG 1080P. ANCESTRY verze 1.0.21.62 i dříve používaná 1.020 po spuštění
vypisuje upozornění, že monitor má nízké rozlišení. Po odklepnutí je obraz korektní. Dá se to zlobítko
nějak vypnout? Děkuji za případný návod.

Re: Nový monitor

Napsal: 29 pro 2010 09:12
od Nethar
Uživatelsky se vypnout nedá, ale podívám se, jak je to řešené v kódu a případně poupravím.

Re: Nový monitor

Napsal: 30 pro 2010 22:36
od jarda51
Já mám trochu jiný problém s novým monitorem (Philips 224E). Při nastavení "v plné palbě" 1920x1080, mám všechny texty v Ancestry strašně mrňavé, ale přitom texty ve sloupci "Třídění dle" se překrývají (ty zase tak malé nejsou) - text je celkově nevyvážený a hlavně titěrný. Existuje nějaká možnost zvětšení - změna měřítka v zobrazení programu? Díky.

Re: Nový monitor

Napsal: 31 pro 2010 11:20
od Nethar
V jiných programech je velikost ok? Používáte klasické nastavení, žádné změny (větši font v programech, apod.)?

Re: Nový monitor

Napsal: 03 led 2011 07:32
od pripluv
Jedna drobnost, v netbooku to píše, že má monitor malé rozlišení a kus okna je useknuto. Vadí to v tom, že nejde posouvat zobrazení třebas Rodového stromu (nebo jak se to jmenuje) a při vytváření nové skupiny nejde kliknout na OK, protože to už není vidět.
Přitom právě netbook mi přijde jako ideální nástroj při obrážení archivů a přínuzných…

Re: Nový monitor

Napsal: 04 led 2011 16:02
od jarda51
Dobrý den, před zakoupením nového monitoru jsem používal monitor CRT 17" a vše bylo v pořádku. Po zakoupení nového začal tento výše popsaný problém. Samozřejmě chci tento monitor využívat na plné HD rozlišení, což asi program na velké ploše rozptýlí a tím se vše zmenší, nebo se začne překrývat. Je pravda, že s tímto rozlišením mají problém i některé další programy, takže opravdu nevím, co s tím. Možná by pomohlo do programu přidat možnost změny měřítka, tak jako je to v roletě tohoto fóra v Opeře - pokud to ovše jde a není-li s tím počítáno v nové verzi programu.
Má ještě někdo tento problém?

Re: Nový monitor

Napsal: 04 led 2011 16:29
od Nethar
@jarda: Podle zaslaného screenshotu bych řekl, že problém souvisí s větším fontem, který máte nastavený ve Windows. Menu používá nadstandardní velikost písmen, mění se to kdesi v nastavení zobrazení. Je to opravdu tak a je to záměr? Možná by stačilo nastavit menší písmo či pokud by bylo moc malé na čtení, zvýšit rovnou rozlišení, ale nevím, jaké jsou přesné důvody.

@pripluv: Absolutní souhlas. Ty posuvníky tam už bývaly, neustále odkládám, abych se k nim zase dostal, snad to dokážu napravit.

Re: Nový monitor

Napsal: 05 led 2011 22:29
od jarda51
Dobrý den, tak jsem si pohrál s rozlišením, sjel jsem z 1920x1080 na 1680x1050 a zmenšil jsem font na 125% (WIN 7). Je pravda, že jsem překrývání písma v levém sloupci odstranil, ale drobná písma v záložkách a v textech karet zůstaly. Pravděpodobně se s tím nedá už asi moc udělat. Takovéto nastevení má negativní vliv na ostatní nainstalované programy a jejich velikosti textů, nehledě, že takto nemohu využít plného rozlišení monitoru. Asi si pořídím silnější brýle, abych tu drobotinu (texty v kartách) přečetl. Byl bych opravdu rád, kdyby se k tomu vyjádřili i další uživatelé, jestli mají s drobným písmem stejný problém. Bude to nějak ošetřené v připravované nové verzi?

Re: Nový monitor

Napsal: 06 led 2011 06:37
od Nethar
Pokusím se připojit svůj velký monitor k počítači, kde mám Windows a prozkoumat to. Ale jestliže je váš problém, že písmenka v programech jsou malá, doporučuju snížit rozlišení. Používat maximální možné má smysl pokud sledujete nějaké filmy v HD, hrajete hry či něco jiného, kde se to využije... na normální práci je dle mého spíše vhodné si rozlišení nastavit tak, aby velikost běžného windows fontu vyhovovala - zvyšovat si rozlišení na maximum a pak zpětně zvětšovat font vede spíše k problémům (není dobré mít super rozlišení na menším monitoru a naopak špatné rozlišení na obrovském monitoru). Osobně využívám rozlišení 1920x1200 na monitoru 26'', čím menší monitor, tím potom nastavuji nižší rozlišení. Jsem si téměř jistý, že problémy v Ancestry pramení z nastavení nestandardní velikosti fontu ve Windows, s tím jsem při programování bohužel nepočítal - něco se uzpůsobuje (třeba menu), něco bohužel ne (seznam osob). Takže abych to uzavřel - tohle je ze strany Ancestry složitější problém na úpravu, já bych postupoval tak, že bych nastavil klasický font (100%) a nastavil si přesně takové rozlišení, aby bylo vše dobře čitelné bez brýlí, ale je mi jasné, že vám to z nějakého důvodu nemusí vyhovovat a budu se snažit zapracovat přizpůsobení nestandardním fontům do Ancestry, podívám se, které všechny komponenty by to ovlivnilo.

Re: Nový monitor

Napsal: 06 led 2011 18:09
od jarda51
Díky za vyčerpávající odpověď. Monitor jsem nastavil na kompromisní rozlišení (Ancestry mi za to stojí). Pokud by se Vám podařilo něco změnit, bylo by to dobře. Nechci Vás ale zdržovat od přípravy nového programu Ancestry 2, na který se už všichni těšíme.

Re: Nový monitor

Napsal: 07 led 2011 08:38
od Nethar
Ono je to dobře vědět i kvůli Ancestry 2, tam se mohou podobné problémy také objevit, takže děkuji za upozornění. Ancestry často předpokládá běžné nastavení systému Windows, jak je ale něco změněno, nemusí to vypadat ideálně, stejně jako ve vašem případě.

Re: Nový monitor

Napsal: 06 úno 2011 13:38
od Nethar
nadpotokem píše:Pořídil jsem nový fullHD MonitorTV LG 1080P. ANCESTRY verze 1.0.21.62 i dříve používaná 1.020 po spuštění
vypisuje upozornění, že monitor má nízké rozlišení. Po odklepnutí je obraz korektní. Dá se to zlobítko
nějak vypnout? Děkuji za případný návod.
V nové verzi jsem kontrolu trochu poupravil, ale celkově by se problém správně neměl zobrazovat ani dříve. Dejte vědět, jestli to teď v nové verzi bude dobrá nebo se bude várování stále zobrazovat. Možná je tam nějaké špatná detekce, není to třeba externí monitor k notebooku, že program kontroluje něco úplně jiného?

Re: Nový monitor

Napsal: 06 úno 2011 13:41
od Nethar
Kdyžtak tam pak doplníme něco jako "příště nezobrazovat".

Re: Nový monitor

Napsal: 07 úno 2011 21:57
od nadpotokem
Dnes jsem zkusil 1.21.72. Hláška drží. Režim "příště nezobrazovat" v mé situaci je řešením.
Zdraví nadpotokem

Re: Nový monitor

Napsal: 28 kvě 2011 16:36
od Nethar
Až vyjde nová verze, dejte prosím vědět, jaké se vám tam zobrazuje rozlišení (rozšířím hlášku), je mi to záhadou.

Re: Nový monitor

Napsal: 23 úno 2014 16:01
od JVC
Podle dat vložených příspěvků se tato stránka už moc nepoužívá, ale asi je to jediná možnost jak si postěžovat.
Také mám stejný problém jako všichni ostatní, kteří si pořídili nový monitor a nastavili si Full HD rozlišení 1920 x 1080 pro všechny programy ve svém počítači. Protože písmenka v tomto rozlišení vychází malá, používáme font písma 150%. Na rozdíl od těch, kteří chtějí pouze odstranit příslušnou hlášku, že „rozlišení vašeho monitoru je menší než 1024 x 768“ to považuji za chybu programu Ancestry. V dnešní době je už běžně používané Full HD rozlišení 1920 x 1080 standardem a tomu by měl odpovídat i zdrojový program Ancestry. Jestli se k tomu dostanu automaticky, nebo jakýmsi "přepínačem" je již na autorovi programu.
Ona je i špatně napsaná hláška "rozlišení vašeho monitoru (1280 x 720) je MENŠÍ než 1024 x 768" hned ze dvou důvodů. Objeví se mi při nastaveném HD rozlišení 1920 x 1080 a navíc jsou obě zmíněná rozlišení VĚTŠÍ, než 1024 x 768 a ne MENŠÍ.
Řešením tohoto problému nemůže být snížit rozlišení monitoru na 1680 x 1050 a snížit fonty písma na 125% jak navrhuje jarda51 protože kvůli jednomu programu (i když opravdu perfektnímu) si znehodnotím nastavení všech ostatních programů které používám.
Stejně špatné je i samotné „odklepnutí“, nebo odstranění hlášky „rozlišení vašeho monitoru je menší než 1024 x 768“, protože to má za následek, že při standardním HD rozlišení 1920 x 1080 se rodokmen nezobrazuje vždy úplně korektně a v některých případech se i zablokuje funkce některých ikon překrytím jinými. Zatím to tak používám, ale občas se to "kousne" a musím Ancestry zavřít a znovu otevřít.
A pro úplnost: Používám Windows 7 a Ancestry 1.0.21.86