Nastavení hlavní osoby

Objevili jste chybu v programu Ancestry? Hned ji sem oznamte autorovi a případně prodiskutujte s ostatními. Chyby týkající se zobrazování však patří níže!
Odpovědět
neznalek
Uživatel
Příspěvky: 6
Registrován: 15 lis 2013 10:38

Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od neznalek » 05 led 2014 16:21

Je to spíše prosba o radu, ale téma"Rady a porady" jsem nenašel. Oč jde?
Po vygenerování web se mi v hierarchickem seznamu objeví jedna osoba jako podtržená - označená hlavní osoba. K ní také vedou všechny zobrazované cesty, vlákna a mezivztahy.
Osoba je ale pokaždé jiná a navíc si ji určuje program sám - tedy alespoň doposud a asi jen u mne ;-)
Chtěl bych nastavit hlavní osobu podle mého přání. Bohužel nenacházím nikde návod jak to udělat a nedaří se mi to ani metodou pokus a omyl. :sad
Dovoluji se tedy zeptat co ovlivňuje tento výběr osoby a jak mám postupovat abych při generování dosáhl výsledku podle mých představ.
Moje představa je jednoduchá - hlavní osoba by měla být ta nejstarší v mém rodokmenu. K ní by měly směřovat všechny příbuzenské vztahy.
Snad jsem můj problem popsal srozumitelně.
Omlouvám se za neznalost a děkuji za odpověď a radu.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1332
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od Nethar » 06 led 2014 08:53

Generování HTML přejímá informace z uloženého souboru Ancestry a nevím přesně, jak to pracuje, ale pokud je tam nějaká hlavní osoba, pokaždé jiná, bude se jednat o tu, která je momentálně v Ancestry zobrazená jako aktivní.

neznalek
Uživatel
Příspěvky: 6
Registrován: 15 lis 2013 10:38

Re: Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od neznalek » 07 led 2014 06:18

Díky za odpověď. Vyzkoušel jsem podle vaší rady a zdá se, že vše bude fungovat. V Ancestry aktivní osoba není sice pro generování web relevantní, ale přesto vaše úvaha byla správným směrem a podařilo se mi věc vyřešit. Bude-li zájem jsem ochoten zde vypsat moje poznatky k tomuto problému.

Tunac
Častý návstěvník
Příspěvky: 36
Registrován: 06 čer 2009 23:52
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od Tunac » 08 led 2014 20:19

neznalek píše:Díky za odpověď. Vyzkoušel jsem podle vaší rady a zdá se, že vše bude fungovat. V Ancestry aktivní osoba není sice pro generování web relevantní, ale přesto vaše úvaha byla správným směrem a podařilo se mi věc vyřešit. Bude-li zájem jsem ochoten zde vypsat moje poznatky k tomuto problému.
Něco k tomu napiš. Dík.

neznalek
Uživatel
Příspěvky: 6
Registrován: 15 lis 2013 10:38

Re: Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od neznalek » 09 led 2014 08:22

Moje situace:
Počítačové prostředí mám v němčině, web rodokmenu generuji v češtině. Současná Ancestry v tomto prostředí "neumí" českou diakritiku proto k tvorbě rodokmenu používám PAF5. Ten zase neumí generovat web v češtině takže musím nejdříve z PAF5 exportovat Gedcom data. Tyto ale Ancestry bohužel neumí přímo přečíst (hlásí chybu: pro tuto funkci je nedostatek paměti) a tak musím používat jako mezičlánek německý Ahnenblatt - import,export a pak teprve Ancestry. Tim je svět opět růžový a vše OK.
Můj poznatek:
Ahnenblatt uznává hlavní osobu. Lze ji dokonce ručně nastavit jako "standard". Má to své hlubší použití a je to docela dobrá funkce. Bohužel údaje o ní Ahnenblatt ukládá i do Gedcom a Ancestry je přejímá. Samozřejmě A2html údaj potom i generuje ve web jako podtrženou osobu.
Kde o hlavní osobě Ahnenblatt bere informace při importu Gedcom, nevím. Ale není to vcelku relevantní. Po importu prostě nastavím vhodnou výchozí osobu podle mého přání a hotovo pro export. To jsem nevěděl a upřímně přiznám, dalo mi zabrat než jsem to vyřešil.
Vadilo mi totiž, že v seznamu vygenerovaného rodokmenu se najednou někde objeví nějaká tučně vypsaná a podtržená osoba a k ní se pak vztahují všechny údaje o hlavním vláknu a já to nemohu ovlivnit. Bohužel to bylo většinou vlákno jiné než jsem chtěl a tak jsem hledal chybu.
Praktické využití:
Ti kteří mají v rodokmenu více paralelních rodů a tedy i více vlákem (tak jako já) tuto funkci jistě uvítají. Dá se tím vytřídit a zvýraznit určitá skupina lidí nebo větev rodu.
Facit:
U mne byla chyba nikoliv u Ancestry, nýbrž v nastavení Ahnenblatt. Myslím ale, že obdobný problém budou dělat i další programy které mají schopnost určit hlavní osobu - asi nutno vyzkoušet. Pokud by takováto funkce byla implantována i do Ancestry nebylo by to možná marné....
Proto to zde taky popisuji.

Vladimir Bobak

Re: Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od Vladimir Bobak » 09 led 2014 17:10

Vazeni pane.
Mozno by vas mohla uputat praca s lubovolnou hlavnou osobou, aku si zazelate ak skusite sa pozriet na link, kde je tento program ponukany. Ma aj viacej jazykovych mutacii (aj cestina, nemcina...) a GEDCOM z Ancestry spolahlivo akceptuje.
http://www.tcgr.bufton.org/tcgpdown.htm
Tento program The Complete Genealogy Reporter 2013 - TCGR je tam teraz vo ver. 131126. Na 30 dni je free a potom sa da kupit za cca $50.
Ma velmi velku vyhodu v tom, ze robi pekne reporty - vypisy aj do HTML, PDF,... Dokonca umoznuje tvorit genalogicke knihy aj s rodokmenmi, prilohami, doplnkami, prehladmi... Doporucujem vyskusat.
Vladimir Bobak
P.s.: Mojim vychodzim programom na naplnanie rodokmena je Ancestry. Ten je neprekonatelny z hladiska prostredia a pocitacoveho spracovavania...

neznalek
Uživatel
Příspěvky: 6
Registrován: 15 lis 2013 10:38

Re: Nastavení hlavní osoby

Příspěvek od neznalek » 12 led 2014 07:16

Dobry den,
děkuji za informaci. Program znám, pokusně jsem s ním kdysi pracoval. Moc mi nevyhovoval a tak jsem pozdeji přešel na PAF. I já považuji Ancestry za velmi dobrý program a tak už asi nebudu měnit.

Odpovědět