gedcom

Dočasné fórum pro dojmy a připomínky z testování verze 1.0.20.2.
Zamčeno
Uživatelský avatar
Pavel Hrneček
Odborník
Příspěvky:118
Registrován:02 bře 2006 13:02
Bydliště:Dvůr Králové nad Labem
Kontaktovat uživatele:
gedcom

Příspěvek od Pavel Hrneček » 01 lis 2006 13:31

Na zobrazení HTML stránek pouzívám jeden prográmek (Gene). Ten ale nechce spolupracovat z kazdou novou verzí Ancestry, tedy z gedcomem.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 01 lis 2006 13:33

To je asi jeho chyba, protoze ostatni programy s Ancestry spolupracuji. Podivam se na to hned ted.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 01 lis 2006 13:39

Tak jsem ho nenasel, mam nejake GED2HTML, to asi neni ono? Kde je ke stazeni? Je to freeware?

Uživatelský avatar
Pavel Hrneček
Odborník
Příspěvky:118
Registrován:02 bře 2006 13:02
Bydliště:Dvůr Králové nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Hrneček » 01 lis 2006 13:39

posílám prográmek e-mailem

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 01 lis 2006 14:06

Vazeni pratele, vykaslat se na to, to by asi bylo nejlepsi... rano jsem opravil pro Family Tree Maker nebo jak se to jmenovalo export GEDCOMu, aby generoval i prazdna prijmeni stylem
1 NAME jmeno //
No a tak uz to v tom programku slo. V tomhle to ale zase nejde. Ja se proste nemuzu prizpusobit vsem. Dve lomitka neni nutno psat, nezname-li prijmeni, ale chyba to neni, takze bych rekl, ze je to problem tohoto programu Gene, at si to opravi :-) PAF take exportuje dve lomitka a PAF, vazeni, to je pojem :lol:
Zkousel jsem i GEDy z jinych programu a GENE na nich dost casto ztroskotal, je mi lito.

Jeer

Příspěvek od Jeer » 01 lis 2006 16:15

Díval jsem se na Gedcomtest a v ?programy.txt? se píze: ?Prevod do Ancestry vetsinou funguje bez problemu, ztrata dat zde
prilis nehrozi, protoze Ancestry pouziva vetsi mnozstvi udaju.?
Já jsem dostal GED soubor převedený z Brother?sKeeper a narazil jsem na některé údaje, které se do Ancestry po převedení nedostaly. Tady je ukázka:
1 MARR
2 DATE 27.04.1880
2 PLAC Újezd u Chocnái
2 SOUR @S28@
3 PAGE fol. 196
2 NOTE Nýze podepsaný otec nezletilâe neváisty v p˛âitomnosti spolupodepsaných sváitkáu k tomuto manzelstvâi svolil. Snubnâi listina v archivu farnâiho svazku 1880 kusy 4. áeâis. 1.
3 CONT Sváitci: Jan Ka?par chalupnâik v Chlomku áe. 8 a Josef Zeman Chalupnâi v Prochodech áe. 9.
0 @F29@ FAM
1 HUSB @I85@
1 WIFE @I83@
Datum a místo svatby se přenese, ale NOTE a CONT ne. Tak se ptám, neměl by se údaj NOTE přenést např. do doplňujících textů? Nebo se s tím počítá do budoucna?

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 01 lis 2006 16:26

Ad Jeer: souhlasím, tento údaj není přenesený, já mám v GED na př. ve zdrojích 37 matrik a z nich citace o narození, sňatku atd. a tato data v importu chybí.

Jeer

Příspěvek od Jeer » 01 lis 2006 16:39

Ano, je toho tam víc, např.:
0 @S16@ SOUR
1 TITL Újezd u Chocnái, Z, 1832-1853, ˛âim. kat. mat.
1 ABBR Újezd u Chocnái, Z, 1832-1853, ˛âim. kat. mat.
1 REPO @R16@
2 CALN 2249
0 @S17@ SOUR
1 TITL Vraclav, N,1836-1862, ˛âim. kat. mat.
1 ABBR Vraclav, N,1836-1862, ˛âim. kat. mat.
1 REPO @R17@
2 CALN 2269

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 01 lis 2006 17:19

Osoby u kterých není v GED souboru uvedeno datum nebo místo úmrtí povazuje Ancestry za ?ivé i kdyz se narodily před více nez 100 lety (na př. v mém GED souboru nar. 1795 i dříve). Také je uvádí ve statistice jako nejstarsí zijící (přes 210 let atd.) nebo i nejdelsí trvání manzelství. Ře?ení asi existuje, kdyz jsou některé programy schopny vytvořit časovou osu i s osobami u kterých nejsou uvedena zádná data.

Uživatelský avatar
Pavel Hrneček
Odborník
Příspěvky:118
Registrován:02 bře 2006 13:02
Bydliště:Dvůr Králové nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Hrneček » 02 lis 2006 09:07

U osoby která se narodila před více jak 110 lety já automaticky zaskrtávám "zemřel / la" a pak mám statistiky v pořádku.

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 02 lis 2006 09:41

U jiných programů které pracují s GED není funkce zije nebo Nezije. Proto při importu GED Ancestry povazuje osoby bez vyplněných údajů v některé kolonce úmrtí za ?ivé. Je to chyba Ancestry ne jiných programů. Pokud osoba má víc jak 4 generace potomků nemůze Ancestry osobu registrovat jako ?ivou. Odporuje to logice, genealogie počítá s 30 lety na jednu generaci a z toho by měl program vycházet.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 02 lis 2006 10:01

When neither the date value nor the place value are known then a Y(es) value on the parent event tag line is required to assert that the event happened. For example each of the following GEDCOM structures assert that a death happened:
1 DEAT Y

1 DEAT
2 DATE 2 OCT 1937

1 DEAT
2 PLAC Cove, Cache, Utah

Vytah z GEDCOM standardu, jak asi tusite.

Cesky: Jestlize se smrt stala, tak se do GEDCOMu napise, jestlize se nestala, tak se tam nepise. Jestlize se stala, ale nevime kdy (v Ancestry typicky odskrtnutim tlacitka zije, ale nevyplnenim data), tak se zapise alespon
1 DEAT Y
jako, ze se Yes, stala, ale nevime kdy. Kdyz to tam chybi, tak osoba proste zije. A neni to chyba Ancestry ani nikoho jineho, je to chyba uzivatele, ze to blbe vyplnil. Muzeme se bavit o dodatecne funkci v Ancestry (ktera v nekterych jinych programech je), ze osoby, ktere se narodili pres XXX lety, bude automaticky povazovat za mrtve (nebo uz jsou v XXX generaci, tak asi tezko budou nazivu). To tam muzu dodelat a take to mam naplanovano, ale neni to zadna automatika, ktera by tam byt MUSELA, to si to moc ulehcujete.

Udaje SOUR se v tuto chvili nenacitaji, muzu je hazet nejspis do doplnujicich udaju. Co se tyce treba udaje SOUR u svatby, tak nevim, kam s nim v tuto chvili, protoze v doplnujicich udajich bude trochu odtrhly ze souvislosti.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 02 lis 2006 10:03

(Takze pokud nejaky program tvrdi, ze je osoba po smrti, ale nevyexportuje 1 DEAT Y, tak je to jeho chyba)

Jeer

Příspěvek od Jeer » 02 lis 2006 11:41

Neve?la by se kolonka "Poznámky ke svatbě" jestě do oddílu svateb vpravo dole? Je tam trochu místa. Ale nevím, jestli by to zas nebylo moc přeplněné. I kdyz ty poznámky se týkají větsinou jen plnoletosti nevěsty, takze by toho nebylo moc k psaní.

Mirys

Příspěvek od Mirys » 03 led 2007 22:55

Při importu GEDCOMu se mi u datumů u prvního az deváteho dne v měsíci na začáteku objevuje nula navíc. V základních údajích pak datum vypadá např. 06.5.1968, hor?í je to vsak při generaci kalendáře výročí, kde stejný datum pak vypadá takto: 006.05.1968.

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 04 led 2007 09:58

V jakém programu GEDCOM byl vytvořen. Asi je chyba v GEDCOM.

Mirys

Příspěvek od Mirys » 08 led 2007 20:53

Nevylučuji... Gedcom byl vytvořen v Brothers Keeper 6.1.8 (tusím taky testovací verze), ale zkousel jsem převod stejného souboru do GenoPro a tam se tohle neprojevilo. Ale je mozné, ze chyba je na straně BK a GenoPro ji dokáze eliminovat.

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 09 led 2007 10:51

protoze GED je strukturovaný textový soubor, dá se prohlédnout třeba v Notepadu a v něm i opravit. Zkuste si soubor prohlédnout a podívat se jak jsou uváděny zápisy datumů. Správný zápis je v tomto formátu: 3 Sep 1943. Pokud je jiný způsob zápisu je to chyba.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 09 led 2007 12:37

Brothers Keeper pouziva casto misto treba
3 JAN 1981
zápis
3.1.1981
co? odporuje standardu. (ale nejsem si jisty, jestli jsem to nahodou i presto neprogramoval tak, aby to slo. Opravdu se ridte Janovou radou a podivejte se, jak je to v souboru zapsano)

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 09 led 2007 13:55

Náhodou jsem nasel GED soubor BKP a je tam skutečně nestndardní zápis datumů ve formátu
03 JAN 1981.
Dá se to opravit v Notepadu funkcí "Nahradit" a problém s načtením do Ancestry by byl vyřezen. V tom souboru co mám je v zápisu datumů dosti velký gulá?, zápisy v čestině na př. před i po atd. současně se zápisy BEF i AFT.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 09 led 2007 14:02

zapis typu
3 úno 1981
uz jsem videl, to je opravdu vrchol :-)
Jinak jestli je uvedeno napri
03 FEB 1981
misto
3 FEB 1981
tak to zase neni takovy problem. Ted tu nemohu ozkouset, na tom Ancestry narazi?

Uživatelský avatar
Jan
Odborník
Příspěvky:171
Registrován:02 bře 2006 11:53
Bydliště:Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 09 led 2007 14:56

Datumy z GED souboru BKP převezme Ancestry ve stejném formátu a také je exportuje zpět do GED ( 01 jan 1981). Myslím, ze je to potřeba opravit, problémy které popisuje Mirys jsou způsobeny tou 0 před 1. az 9 . dnem v datumu. Je to jednoznačná chyba BKP při exportu do GED a Ancestry ji převezme při importu, zobrazení v programu i při exportu do GED.

Mirys

Příspěvek od Mirys » 09 led 2007 19:23

Jen k malému zamyslení.... jestli by nemohlo Ancestry při importu kontrolovat GEDCOM a jednoduché provinění proti pravidlům rovnou opravit (09 -> 9), a větsí prohřesky třeba vysypat do souboru - ze v tom a tom záznamu je nekorektní údaj.

Mirys

Příspěvek od Mirys » 09 led 2007 19:43

Vlastně nemuselo by to být při importu, az to nezpomaluje import, ale jen volba - kontrola databáze

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 10 led 2007 10:19

Nekorektni zaznamy - chyby se vypisi do souboru _errors.txt, ktery se ulozit do adresare k importovanemu GED souboru.

S tou nulou to bude detail, ktery opravim.

Zamčeno