Seznam osob hierarchicky, vlození foto (chyby?)

Dočasné fórum pro dojmy a připomínky z testování verze 1.0.20.2.
Zamčeno
Jirka Mik
Uživatel
Příspěvky:8
Registrován:13 čer 2007 19:08
Seznam osob hierarchicky, Vlození foto (chyby?)

Příspěvek od Jirka Mik » 03 dub 2008 19:58

1. Nejprve chci opět upozornit, ze v programu nefunguje volba Přehledy-Seznam osob-Hierarchicky. (Tento způsob není naprogramován...)

2. Vkládal jsem si do programu fotografie. Jak "hlavu" v Základní údaje, tak fotky v zálo?ce Fotky a obrázky. Fotky si chci vzdy "zkopírovat do databáze Ancestry". Před ulozením se mě program zeptá (nabídka ulozit jako) pod jakým jménem a kam chci soubor ulozit. Dle Pozadavku vze provedu, jaké je vsak mé překvapení, kdyz pak se fotka ulozí pod názvem, vygenerovaným Ancestry a to hlavní foto osoby do podadresáře \hlavy jako hlavax (kde x je pořadové číslo) a fotky do podadresáře \foto jako gotox (x - obdobně). Bohuzel, foto pod mnou uvedeným názvem nenajdu - neexistuje.

Ptám se autora: víte o tom a máte v úmyslu tyto věci upravit?

Díky.
Naposledy upravil(a) Jirka Mik dne 21 dub 2008 20:53, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 04 dub 2008 09:40

To je standardní chování - buď se fotografie připojí k databázi Ancestry a program si je ukládá pod zmíněnými názvy do svých adresářů a vy mu do struktury nemůzete zasahovat, k fotografiím přistupujete pouze přes program samotný - nebo nekopírujete, vytváříte pouze odkazy na vaze staré fotografie někde na disku.

Jirka Mik
Uživatel
Příspěvky:8
Registrován:13 čer 2007 19:08

Příspěvek od Jirka Mik » 04 dub 2008 20:36

Beru, ze to má být standardní chování. Proč ale potom program nabízí "ulozit jako" apod. Proč pak jen neulozí toto foto dle "standardu"? Já pak můzu hledat název pod kterým jsem to ulozil a ejhle: neexistuje!

Vladimír Vojta

Příspěvek od Vladimír Vojta » 04 dub 2008 21:36

Jirka Mik: A jakou verzi pouzíváte? Mě program zádne "uloz jako" při ukládání nezobrazuje.
A kdyz chci obrázek z databáze Ancestry "vyexportovat", tak pouziji volbu "uloz na disk"

Jirka Mik
Uživatel
Příspěvky:8
Registrován:13 čer 2007 19:08

Příspěvek od Jirka Mik » 05 dub 2008 12:01

To Vladimír Vojta:
Píze mi to "2. testovací verze 1.0.20 - 31.10.2006" a exe soubor je z 1.11.2006.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 07 dub 2008 19:21

Tím "ulozit jako..." myslíte volbu v první polozce menu nazvané "Rodokmen"? Tím se ukládá celá databáze, to nemá nic společného s exportem fotografií. Pokud myslíte jinou volbu či tlačítko, napiste prosím, kde přesně se nachází.

Jirka Mik
Uživatel
Příspěvky:8
Registrován:13 čer 2007 19:08

Příspěvek od Jirka Mik » 12 dub 2008 19:12

To Nethar:
1. V Základních údajích po volbě "Vloz" a výběru a natzení obrázku vyberu "uloz" a zde se nabídne dialogové okno "ulozit jako"!
2. Ve Foto a obrázky po volbě "Vloz nové foto" provedu také natazení obrázku. Pak zvolím "uloz na disk" a následuje opět uvedené dialogové okno!

Jeer

Příspěvek od Jeer » 21 dub 2008 18:12

Tak podle mě je to asi tak:
Kdyz vkládám novou hlavu tlačítkem "Vloz", tak ji někde najdu, třeba z flesky nebo odjinud, označím a ona se tlačítkem "Otevřít" ulozí do databáze pod ancestráckým názvem. To "uloz" je tam asi jen proto, kdyz si ji chci ulozit jestě do nějakého jiného adresáře, třeba jako zálohu.

Jirka Mik
Uživatel
Příspěvky:8
Registrován:13 čer 2007 19:08

Příspěvek od Jirka Mik » 21 dub 2008 20:55

To jeer:
zkousel jste to co zde uvádíte, nebo se jen domníváte? Dle mého ověření stále platí to co jsem uvedl v prvním příspěvku.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 22 dub 2008 20:29

Jeer má pravdu. I vze, co jsem uvedl já, je správné. Fotka je Vlozená do databáze Ancestry (pokud to není odkazem, ale přímo, tak si to program pojmenuje po svém, to je jeho věc). Jestlize si chcete určitý obrázek někam ulozit jestě mimo, můzete pouzít zmiňovaná tlačítko na ulození.
Stále přílis nechápu Vás dotaz, zdá se mi, ze vze funguje tak, jak má a zcela logicky. mozná si myslíte, ze po Vlození obrázku je jestě třeba ho ulozit? Ne, stačí ulozit celý rodokmen jako takový, daná tlačítka jsou pro ulození obrázků někam zcela mimo pro va?i vlastní potřebu.

Jirka Mik
Uživatel
Příspěvky:8
Registrován:13 čer 2007 19:08

Příspěvek od Jirka Mik » 22 dub 2008 20:58

To Nethar:
Nemohu nez odpovědět, ze i já mám pravdu. Ale začíná se mi zdát, ze tato diskuze k ničemu nevede.
jestě jednou: Pokud chci ulozit foto, tak mi program sám nabízí (dokonce nutí) "ulozit jako". Proč tedy, kdyz naopak tuto nabídku chci vyuzít, tak mi to neumozní a foto si vzdy ulozí po svém! Já netvrdím, ze je to spatně, ale jásal jsem, ze si můzu fotky v programu pojmenovat abych se v nich případně potom vyznal (kdyz tedy program nabízí "ulozit jako"). Proč tam tedy tato zavádějící nabídka je a nenabízí se mi jako dalsí volba, ale zobrazí se vzdy kdyz vkládám foto? Nebo je to v programu spatně?

Opravdu nevím jak jinak to jiz popsat. Nejlépe kdyz si to kazdý zkusí sám.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 23 dub 2008 07:04

:lol:

No myslím, ze mluvíme jeden o koze a druhý o voze, jinak to není mozné.

1) Kdyz Vlozíte fotografii, musíte ji najít na disku, zádné ulozit jako se nezobrazuje.
2) Pokud chcete mít pořádek v názvech fotografií, chcete je mít pojmenované po svém a ulozené kdekoli na disku, neduplikované (ale zase třeba roztrou?ené), vkládejte fotky JAKO ODKAZ NA EXTERNÍ SOUBOR.
3) Pokud se o fotky nechcete starat, Vlozíte je a necháte program sám, aby s nimi manipuloval, aby byly v jeho podadresáři vsechny společně a ?ly jednoduze kopírovat s databází, ale zdvojí se tedy, protoze se právě do databáze nakopírují, vkládejte je jako KOPII DO DATABÁZE ANCESTRY.
4) Nikde v předeslých krocích se neděje zádné vaze ulozit jako, jestlize ano, je tam chyba. Já jsem to samozřejmě zkousel, dokonce jsem to programoval.
5) Volba ulozit jako (uloz na disk, uloz) slou?í pro případ, ze si chcete fotografii, kterou máte v databázi Vlozenou, ulozit jestě NĚKAM MIMO, zduplikovat, zkopírovat, pak uz vůbec nebude souviset s databází. Logicky se vás pak program musí zeptat, kam chcete fotografii ulozit, protoze si ji nemůze ulozit někam náhodně na disk, vy uz byste ji v zivotě nenasel.
6) Jestlize tedy, jak jsem pochopil, chcete mít ve fotografiích pořádek, chcete je pojmenovávat dle svého, nevkládejte je přímo do databáze, ale vkládejte je jako odkaz EXTERNÍ SOUBOR, coz je minimálně v poslední verzi mozné, ?etří to místo na disku a dovoluje vlastní třídění, nicméně při přejmenování či přesunutí zdrojové fotografii uz ji program samozřejmě nemůze najít.
7) Jestlize jsem vám stále nerozuměl, budete muset prosím pořídit přesné screenshoty va?í práce a zvýraznit okamzik, který se vám zdá jako chybný, nicméně podle mě je to dialog ulozit jako, který se otevře, kdyz stisknete tlačítko ulozit fotografii, a to je prostě nutnost.
8) Pokud někde sleduje tuto diskuzi a dokáze více poradit, protoze je mozné, ze jsem neporozuměl, za coz se omlouvám, nech? nám prosím také poradí. Stejně tak je mozné, ze za určitých okolností se v programu objeví chyba a nefunguje vze tak, jak jsem popsal, to samozřejmě rád opravím, ale zatím jsem si toho při svých testech dle vaseho popisu nevsiml.
:wink:

Peter-SR
Častý návstěvník
Příspěvky:41
Registrován:07 bře 2007 09:14
Bydliště:Slovensko

Příspěvek od Peter-SR » 23 dub 2008 09:28

Mne to funguje presne tak ako popisal Nethar
Peter

Vladimír Vojta

Příspěvek od Vladimír Vojta » 23 dub 2008 13:37

Tak jak to popsal Nethar (23.04.2008 06:04), tak to funguje i mě.

Uživatelský avatar
Pavel Hrneček
Odborník
Příspěvky:118
Registrován:02 bře 2006 13:02
Bydliště:Dvůr Králové nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel Hrneček » 24 dub 2008 12:51

i mě

VladimirKafka
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:53
Registrován:30 bře 2006 14:34
Bydliště:Rovensko pod Troskami

Příspěvek od VladimirKafka » 26 dub 2008 11:36

Mně taky.
kavka

č.m.

Příspěvek od č.m. » 28 dub 2008 02:11

Jirka Mik píše:Pokud chci ulozit foto, tak mi program sám nabízí (dokonce nutí) "ulozit jako". Proč tedy, kdyz naopak tuto nabídku chci vyuzít, tak mi to neumozní a foto si vzdy ulozí po svém!
2 Jirka Mik:
Program Ancestry funguje i jako prohlízedlo fotek a jiných souborů, které se do něho naimportují a to včetně různých popisů a datací, také se soubory dají přiřadit k různým lidem.
Program s fotkami pracuje tak, ze propojuje odkaz na soubor na disku se záznamy v databázi. Takze pokud se soubory NEvkládají jen jako odkaz na soubor na disku (kdekoli), pak si je zkopíruje do adresářů "hlavy" a "foto" a ulozí si je pod svým názvem. A velmi NEDOPORUČUJI fu?ovat do pojmenování souborů v adresářích programu ("save"). To by pak program obrázky (soubory) neuměl najít, protoze by neznal jejich název. Z toho plyne také, ze pokud Vlozíte do programu obrázek odkazem a pak ho přejmenujete (stačí doplnit mezera nebo změnit "a" na "á"), pak ten soubor program přestává znát.

Pokud někde získáte jiz hotový rodokmen a z něj si chcete ulozit nějaké fotky do svých adresářů, potom pouzijte volbu "ulozit" u hlav a "ulozit na disk" u fotek. Pak se vás program zeptá kam a pod jakým názvem chcete obrázek ulozit; a já bych to neukládal do adresářů Ancestry, i kdyz je to mozné, protoze bych tam zaváděl zmatek souborů, kterě do rodokmenu spravovaného programem Ancestry nepatří.

2 Nethar:
V souvislosti s tím, napad mě nápad - mozné vylepsení programu:

:idea: nezlo by nějakým způsobem vyuzít jméno souboru na disku při importu, někdo můze mít obrázky pojmenované popisem fotky, případně by mohlo jít vyuzít datum pořízení (vytvoření souboru).
:idea: Ne?ly by také třeba nějak vyuzít Vlozené informace z jpg souborů (datum vytvoření, autor, popis atd.)?
:idea: A obráceně, nezel by vyuzít název, datace nebo popis fotky v Ancestry při exportu jako návrh jména souboru?

P.S.: nápady sem přidávám, i kdyz je to na spatné místo v diskusi, ale asi to trochu souvisí s tématem.

Zdravím, Č.M.

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky:1332
Registrován:28 úno 2006 23:05
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nethar » 28 dub 2008 16:15

Ano, mohl by se například vyuzít název souboru jako název Vlozené fotografie s tím, ze si to potom uzivatel můze přejmenovat. Stejně tak (coz uz je trochu slozitěj?í) by se daly různé informace u JPG souborů vyčíst z EXIFu. Díky za nápad.

Zamčeno