Diakritika

Diskuzní vlákna přesunutá z různých umístění. Časem budou tato vlákna smazána. Jsou zde například informace o některých speciálních opravených chybách, kam je ještě možno něco dopsat, apod.
Odpovědět
Zuzana

Diakritika

Příspěvek od Zuzana » 11 zář 2011 14:28

Dobrý den,
potýkám se s problémem zobrazení diakritiky. Jde ale pouze o háčky u některých písmen (konkrétně č, ě, ď, ř). Písmena s čárkou se zobrazují normálně. Ve výčtu jmen se problematická písmena zobrazují jako silnější svislá čára, v grafickém zobrazení jsou písmena zobrazena bez háčků. Písmena ž a š jsou ve výčtu zobrazena svislou čarou, ale v grafickém zobrazení stromu příbuzenstva jsou vidět s háčky. Háčky chybí i u příkazových tlačítek (obecně, další údaje...). Používám Windows XP. Nevěděl by někdo, co s tím?
Předem děkuji za odpověď...Zuzana

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1326
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Nethar » 12 zář 2011 09:06

Máte české Windows XP?
Máte nastavenou češtinu jako jazyk používaný pro ne-Unicode programy? Tak nějak to tam je napsáno, hledejte kdesi v Nabídka Start > Ovladaci panely > Místní a jazykové nastavení

Někdo to kdysi tuším měl a pomohlo nakonec změnit font používaný pro okna (nastavit jiný a vrátit zase původní, windows to tam někde prostě zvoraly), nepamatujete si někdo tu operaci? Zatím ale stačí zkusit výše zmíněné kontroly. Když nepomůže, zjistím ten font.

Zuzana

Re: Diakritika

Příspěvek od Zuzana » 18 zář 2011 23:01

Dobrý den,
moc děkuju za radu. České Windows nemám, pokusila jsem se teda nastavit češtinu pro ne-Unicode programy a vyšlo to. Bylo to sice trochu komplikovanější, nakonec byl problém se souborem app852.fon. Všechno se teď zobrazuje, jak má. Ještě jednou díky...Zuzana.

mirosin315

Re: Diakritika

Příspěvek od mirosin315 » 20 říj 2012 23:38

Dobrý den, potřebuji záchranu. Používám už dlouho ancestry. Od minulého týdne mám nový počítač WXP ANGL. Ancestry mi od té doby nezobrazuje korektně diakritiku. Většinou přehodí na svislé čárky atp.
Už jsem zkusil všechno, co jsem našel tady i na netu, ale je to stále oříšek. Přenastavoval jsem Regional & Language Options, zkoušel jsem s kolegou z IT v práci natáhnout nějaký fonty, ale neúspěšně, nebo přesněji asi to nejsou ty správný :=(. Dokonce jsem si zkoušel hrát se zobrazením Compatibility u exe souboru. Můžete mi prosím nějak poradit? Nebo, pokud by to řešila ta verze 2, kdy je možné ji očekávat? Jsem v koncích, spousta práce, dat.... Díky za jakoukoliv radu. Mirek

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1326
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Nethar » 21 říj 2012 11:27

Měl by to řešit jazyk pro ne-Unicode programy, viz můj příspěvek o něco výše. V Ancestry 2 to určitě už problémem nebude, je to jeden z hlavních důvodů kompletní předělávky, první v základech funkční verze se dá očekávat v řádu měsíců.

mirosin315

Re: Diakritika

Příspěvek od mirosin315 » 22 říj 2012 17:06

Díky, už jsem asi kápnul na problém. Mám nový notebook s WXP PRO ENG SP3. Aby vše v non-unicode fungovalo, je nutné doinstalovat Multilanguage support pro CZE. Myslel jsem si, že o W vím dost, ale opak je pravdou. Problém je v tom, že se tento MUI nedaří na netu najít (pro PRO! SP3)a na MS volně také není. Takže prosím, pokud ho někdo máte, dejte vědět, kde by se to dalo získat (původně jsem ho měl asi s SP nebo SP2 a tudíž jsem to u SP3 nemusel řešit). Pokud by nastala ta nejhorší situace a nepodařil by se mi MUI získat, dá se upřesnit více časový horizont Ancestry2 (do 6M, kratší, delší???) Jsem z toho na nervy :=(
Na závěr musím podotknout, že v posledních dnech jsem si testoval i jiné programy jako alternativu exitu z Ancestry a stále jsem nic vhodnějšího nenašel (btw myheritage s programem na PC zápasí s uplně stejným problémem a rozhraní mi nepřišlo tak sympatické)
Díky za odpověď Mirek

mirosin315

Re: Diakritika

Příspěvek od mirosin315 » 23 říj 2012 17:53

Takže, asi už se dostávám tématem uplně mimo rámec Ancestry, ale dnes se mi podařilo do W XP SP2 PRO ENG doinstalovat Multilanguage support nejdříve pro ENG a následně pro CZE (samotné CZE nešlo!). Oboje se doinstalovalo korektně, bohužel žádný valný efekt na zobrazování řčš v Ancestry to nemělo. Bohužel se mi ani nezobrazuje asi stejné pole pro volbu podpory CZE pro non-unicode programy. Nenarazil jsem prozatím na nikoho, kdo by mi dokázal poradit (kromě přeinstalování systému, což nemohu :=(, budu vděčný za jakoukoliv radu, případně by mi i pomohlo poslat screen obrazovky, kde se to zaškrtává, protoře jsem skoro přesvědčený, že i po těch instalacích tam tu provolbu stále nemám k dispozici. A tím se dostávám k dřívější otázce, Ancestry 2 s unicode je otázka v řádech měsíců větší či menší 3-6M ?? Mirek

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1326
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Nethar » 24 říj 2012 14:11

Doufám během 2013.
Nevím, jak je to s podporou Windows XP ze strany Microsoftu, ale už je to přece jenom hodně starý systém.
Čeština (na obrázku čínština) by se měla nastavit myslím zde: http://files.myopera.com/zhouye.ah/blog ... %20tab.png

mirosin315

Re: Diakritika

Příspěvek od mirosin315 » 24 říj 2012 15:11

Myslím, že stáří W XP jsem si otestoval na vlastní kůži. I tak díky za screen (to tam fakt stále nemám). Musím hledat dál a nebo to nakonec vzdám a přejdu na W7. Tak hodně sil pro Ancestry2.
Mirek

mirosin315

Re: Diakritika

Příspěvek od mirosin315 » 30 říj 2012 23:39

takže na závěr, pokud by se někdo dostal do podobné situace, řešením je opravdu MUI pro CZ - pozor, musí se jednat o kompletní balíček cca 90MB ne jen části MUI balíčku (našel jsem alespoň jeden zdroj). W XP pak znovu chtějí instalační CD a modifikují zejména app852.fon Uživatel musí také mít admin práva, protože mimo admin account složka Advanced s nastavením pro NON-UNICODE programy jednoduše není vidět. Mirek

Uživatelský avatar
namor
Stálý přispěvovatel
Příspěvky: 111
Registrován: 10 bře 2006 09:58
Bydliště: Praha

Re: Diakritika

Příspěvek od namor » 02 lis 2012 13:54

Nethar píše:Nevím, jak je to s podporou Windows XP ze strany Microsoftu, ale už je to přece jenom hodně starý systém.
Microsoft potvrdil podporu XP do roku 2020, takže než se podaří vychytat Milénia, Visty, Sedmičku, Osmičku, Devítku ..... tak je XP v pohodě přežijou. :tongue15
NAMOR

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1326
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Nethar » 03 lis 2012 08:47

2020? To se mi nechce věřit, odkud je tato informace? XP už jsou dávno vytlačována sedmičkami a opravují se snad jenom nejzávažnější chyby. Některé verze snad nejsou supportovány vůbec. Našel jsem tohle, což by odpovídalo mojí představě (2014 max): http://support.microsoft.com/lifecycle/ ... gb&c2=1173

Uživatelský avatar
namor
Stálý přispěvovatel
Příspěvky: 111
Registrován: 10 bře 2006 09:58
Bydliště: Praha

Re: Diakritika

Příspěvek od namor » 06 lis 2012 14:30

Nevím kde jsem to datum sebral, ale je to tak jak píšete:

"Dne 14. dubna 2010 byly Windows XP převedeny do režimu Rozšířené podpory a do 8. dubna 2014 budou poskytovány už jen nejdůležitější bezpečnostní aktualizace. Poté bude jakákoliv další podpora ukončena."

No ale to neznamená, že by s tím datumem přestaly fungovat. :cool10
NAMOR

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1326
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Nethar » 07 lis 2012 08:02

To ne, u všech windows se zatím totiž čeká, až fungovat začnou :-D

Uživatelský avatar
Ing. Lubomír Nový
Stálý přispěvovatel
Příspěvky: 64
Registrován: 02 kvě 2007 00:49
Bydliště: Nové Kopisty 175
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Ing. Lubomír Nový » 07 zář 2014 11:36

Výše je uveden podobný problem, jako mám nyní já ... místo š tlustá svislá čárka, místo č é s obrácenou čárkou a pod. Mám windows 8, nikde nic jako ne-unicode nemůžu nalézt. Do zhroucení PC to fungovalo, teď ne, html je v pořádku, ale databázový program ne. Prosím o radu co a jak nastavit, aby chyba zmizela. Možná napomůže i informace, že mi zmizela čeština i z PDF creatoru ... (a nelze nastavit, jen angličtina)

Uživatelský avatar
Nethar
Autor programu
Příspěvky: 1326
Registrován: 28 úno 2006 23:05
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Diakritika

Příspěvek od Nethar » 18 lis 2015 22:38

Windows 10 postup, jak se doklikat k nastavení češtiny pro non-unicode programy (podobně asi i Windows 8 a 7). Vyzkoušel jsem sám na sobě a zadařilo se:
Control Panel - Clock Language and Region - Region, Change Date, Time, or number formats - Administrative - Change system locale - Czech Republic - Restart

safa
Nováček
Příspěvky: 1
Registrován: 16 kvě 2019 10:30

Re: Diakritika

Příspěvek od safa » 20 kvě 2019 18:13

Diky... jeste bych rad dodal, ze mne na dvou strojich ze trech tenhle postup zafungoval az po zmene na jiny jazyk (SVK) a zpet - pouhe spravne nastaveni a restart nestacilo.

Nicmene uz funguju jak mam, takze diky za skvely program... a tesim se na 2.x ;-)

Odpovědět