Generování stránek

Pokud objevíte chybu, nahlašte ji prosím zde. Pokusím se o co nejrychlejší opravu.

Moderátor:sirsi

fslama
Generování stránek

Příspěvek od fslama » 04 úno 2010 00:31

Dobrý den, mám jeden dotaz. Našel jsem na vygenerovaných stránkách tuto chybu. Jedná se o předky a byli to vlastní sourozenci. Na webu se objevují po vygenerování jako nevlastní a jsou tedy v přerušovném rámečku. Už nevím, co bych spravil. Vlastní program je jinak ukazuje dobře. Poradíte, prosím? Odkaz a detaily mohu zaslat, děkuji.

Vladimír Vojta

Re: Generování stránek

Příspěvek od Vladimír Vojta » 04 úno 2010 19:12

Přesunuto do vhodnějšího tématu!

Odkaz a detaily jistě zašlete, jinak se bojím, že Vám nikdo nepomůže. :-)

fslama

Generování stránek

Příspěvek od fslama » 05 úno 2010 00:50

Adresa stránek: http://www.staric.cz/gen/
Jedná se o osoby: SCHUBERTOVÁ Marianna Františka (ID 121)
a SCHUBERT František (ID 342)
Byli to vlastní sourozenci. Po vygenerování se jeví jako nevlastní.
Poslal bych *ged, ale tuto přílohu nelze poslat a asi by to pomohlo...
Co dál?
Zatím díky.

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 05 úno 2010 08:20

Netreba posielat ged subor - ti dvaja surodenci nemaju uvedeneho otca, ich matka nema uvedeneho partnera, takze je to jasne. Ich jasny vztah bude az vtedy, ak kazdy z nich bude mat svojho (alebo toho isteho) otca - podla toho, co je pravda.

fslama

Re: Generování stránek

Příspěvek od fslama » 05 úno 2010 19:09

S tím nemohu souhlasit, i když se to zdá na první pohled docela logické. Prostě jsem se v tomto případě nedopátral otce, tak ho nemohu uvést. Děti jsou však na 100% z jedné matky a nemohou být nevlastní sourozenci. Program by to neměl sám určovat a měl by je nechat jako sourozence. Poznámku "nevlastí" by si mohl uživatel programu zadat sám, ovšem pokud to ví. Protože mám takových "nedokončených" manželství v rodokmenu docela hodně, vzniká mně tam dost nevlastních sourozenců. Sice se to dá obejít, že přidám matku nebo otce jako neznámý/má, ale to dostane nové ID. Kolik takových "neznámých" potom ale vznikne? Bylo by to nepřehledné. Mám zkušenosti s jinými programy a tam se to neřeší. Zkrátka i když je jenom jeden rodič a napíši mu děti, tak jsou pořád vlastní. Tak co teď s tím?

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 05 úno 2010 20:10

Odpovedali ste si sam - a ja to riesim presne takisto. Ale tych "neznamych" rodicov si vzdy nejako oznacim.
Inak tato otazka sa tu uz riesila a autor programu slubil jej riesenie, ze Martin?;-)
http://ancestry.nethar.com/forum/viewto ... 6006#p6006

fslama

Re: Generování stránek

Příspěvek od fslama » 06 úno 2010 00:59

Díky za info a musíme to tedy nechat na Martinovi... :character9

Uživatelský avatar
sirsi
Autor HTML exportu
Příspěvky:191
Registrován:12 zář 2007 19:30
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od sirsi » 06 úno 2010 08:43

Tak jsem sem po dlouhé době nakouknul... Osoba je čárkovaně, jelikož má pouze jednoho společného rodiče. V současnosti se musí skutečně řešit tak, že se vytvoří nový otec (bez jména), je asi správnější považovat je za vlastní. Na viewtopic.php?p=6006#p6006 se pouze řeší jak se mu bude říkat (text na webu), správně je opravdu polorodý, nevlastní by byl pokud by neměli stejného ani jednoho rodiče.

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 06 úno 2010 10:53

No ved prave jemu ide o ten text na webe, ak som spravne pochopil.

fslama

Re: Generování stránek

Příspěvek od fslama » 07 úno 2010 12:49

Nejen o text, ale aby také nebyli graficky "čárkovaně". To by bylo asi matoucí.

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 07 úno 2010 15:39

Tu grafiku som Vam uz vysvetlil ako to urobit uz teraz, to inak nepojde (aspon osobne by som nebol rad, keby autor prepracoval program tak, aby ignoroval to, ze nie je urceny otec).
Text vztahu zostava na tvorcovi programu, alebo ak si viete upravit subor htmlmessages.csv, mozete si to spravit hned: na riadkoch 103 a 112 zmente cesky vyraz "nevlastni" na "polorodý", resp. "polorodá".

Vladimír Vojta

Re: Generování stránek

Příspěvek od Vladimír Vojta » 07 úno 2010 16:37

fslama píše:Jedná se o osoby: SCHUBERTOVÁ Marianna Františka (ID 121) a SCHUBERT František (ID 342) Byli to vlastní sourozenci.
Upřímně a jak víte, že to byli vlastní sourozenci? Předpokládám, že z matriky nebo nějakého úředního zápisu a tam by se mělo jméno otce objevit - tudíž příjmení otce již máte.
No a jestli není jméno otce uvedené, tak se dá předpokládat, že děti jsou nemanželské a pokaždé může (a nemusí) být otec jiný.

Milan
Častý návstěvník
Příspěvky:16
Registrován:09 pro 2006 15:29
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od Milan » 08 úno 2010 22:37

Tak taky mám jeden takový případ, kdy mají dva bratři jednu matku, ale otec je pokaždý neznámý a docela by mě i zajímalo jestli ten otec je pokaždý stejný a nebo jiný, ale to se už asi nejspíš nikdy nedozvím. To že je ten druhý bratr čárkovaný jsem si všimnul až teď když jsem si přečetl tenhle příspěvek a osobně mi to nijak nevadí.

fslama

Re: Generování stránek

Příspěvek od fslama » 09 úno 2010 02:10

Jistotu nemám žádnou a dle vědeckých výzkumů ji nemá 30% manželství. To ale řešit nehodlám. Řekněme, že je chci takto uchovat. Ještě mám dva žijící, kteří je jako vlastní pamatují. Problém byl v tom, jak to řeší program. Já osobně jsem všude dopsal "neznámý/má" a je zameteno.

Rodopsavec

Re: Generování stránek

Příspěvek od Rodopsavec » 01 dub 2010 15:02

Mam taky dotaz na Ancestry2HTML, i kdyz tusim, ze to asi nebude chyba, ale spis vlastnost :) Ted jsem zjistil, ze u osob, kde mam vyplnene jen rodne prijmeni a nemam vyplnene prijmeni (u deti, svobodnych zen) se mi ve vystupu misto rodneho prijmeni doplni pouze otaznik a krestni jmeno. Je to opravdu chtena vlastnost programu a ja musim vzdy k rodnemu prijmeni napsat i normalni prijmeni, byt stejne, nebo to je chyba? Myslel jsem, ze v pripade absence prijmeni program doplni jako prijmeni to rodne a otaznicky si necha jen pro pripady kdy prijmeni neni zname zadne...

Uživatelský avatar
sirsi
Autor HTML exportu
Příspěvky:191
Registrován:12 zář 2007 19:30
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od sirsi » 01 dub 2010 16:33

To se mi nějak nezdá. Otazník se používá pouze pokud není známé rodné příjmení. Vyvdané příjmení se skutečně automaticky bere z rodného pokud není vyplněno. Teď jsem to zkoušel a bez problémů... Dělá vám to všude, nebo jen na některých stránkách? Jakou verzi programu Ancestry2html máte? Můžete mi poslat nějaký kousek vygenerované stránky, kde je chyba vidět (nebo stačí screenshot), třeba na mail sirsi@seznam.cz

Rodopsavec

Re: Generování stránek

Příspěvek od Rodopsavec » 01 dub 2010 16:57

Dela mi to u vsech osob, kde mam nastavene rodne prijmeni a nemam nastavene Prijmeni. A sablonu mam nastavenou Basic-formalni.
Az budu mit chvilku cas, zkusim udelat nejaky screenshot, pokud pomuze. Diky

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 01 dub 2010 21:39

A nie je to nahodou tym, ze ste si na karte "Rozsirene nastavenia" odskrtli "Zobrazit rodne priezviska namiesto priezvisk"? V tom pripade zrejme program ignoruje rodne priezvisko a kedze nemate pridelene k nemu priezvisko vyvydane, ukazuje otaznik. Mimochodom, A2Html odporuca ponechat tuto volbu zaskrtnutu (teda aspon mne to ukazuje).

Rodopsavec

Re: Generování stránek

Příspěvek od Rodopsavec » 02 dub 2010 00:48

Zobrazit rodne prijmeni misto prijmeni mam odskrtnute, tedy neaktivni, protoze u zen chci, aby se mi v seznamu ukazovaly se jmenem po manzelovi a jen v zavorce rodne jmeno. Pokud nejsou provdane, ocekaval jsem, ze se vezme rodne prijmeni...
Jo a zapomnel jsem uvest, Ancestry i Ancestry2HTML mam posledni verze.

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 02 dub 2010 05:44

No, tak je to presne ono, ako som vravel. Totiz opacne, ak tuto volbu zaskrtnete a nebudete mat vyplnene "vyvydane" priezvisko, osoba sa v zozname zobrazi s priezviskom rodnym, zato ked zajdete mysou nad takuto osobu, malo by sa objavit "okienko" s jej vyvydatym priezviskom, menom a v zatvorke rodnym priezviskom. V pripade zaskrtnutia spomenutej moznosti v kombinacii s nevyplnenym vyvydatym priezviskom sa osoba zobrazi v tomto okienku s otaznikom, menom a v zatvorke s rodnym priezviskom.
Takze ak to zhrniem, je jedno, ci to policko zaskrtnete alebo nie, v kazdom pripade budete mat otazniky. Len v jednom pripade rovno v zozname osob, co je velmi neprijemne, v druhom pripade v okienku po zajdeni mysou nad osobou. Z uvedeneho dovodu sa ja snazim vyplnat poctivo oba udaje

Uživatelský avatar
sirsi
Autor HTML exportu
Příspěvky:191
Registrován:12 zář 2007 19:30
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od sirsi » 02 dub 2010 07:14

No jo, to je vážně chyba. To se musí opravit! Toho jsem si vůbec nevšimnul... No, máme před sebou dlouhý víkend, tak se s tím pokusím něco udělat.

Rodopsavec

Re: Generování stránek

Příspěvek od Rodopsavec » 02 dub 2010 10:17

Martine dekuji, z meho pohledu oprava nijak nespecha, takze si v klidu uzijte Velikonocnich svatku, jsem rad, ze byl muj postreh uzitecny. A jinak moc diky za tuto nadstavbu, je super. Diky ni mam kompletni rodokmen i v mobilu vsude sebou :)

Uživatelský avatar
sirsi
Autor HTML exportu
Příspěvky:191
Registrován:12 zář 2007 19:30
Bydliště:Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od sirsi » 02 dub 2010 19:49

Tak jsem cestou do práce přemýšlel v čem je problém... a napadlo mě, jak potom označit osoby u kterých znám jen rodné příjmení a vyvdané mi není známo?
Problém nastal, protože ve svém rodokmenu mám u osob, u kterých se shoduje rodné příjmení s příjmením (děti a nevdané ženy), vyplněny obě kolonky stejně. Narozdíl od osob, kde vyvdané příjemní opravdu neznám (a třeba vím, že se vdaly), tam mám vyplněné pouze rodné a v seznamech zobrazuji otazník. Proto se mi vlastní vygenerované stránky zdáli v pořádku.
Jak zapisujete tyto případy (případně jak je to genealogicky správně)? Díky za názory.

Uživatelský avatar
duros
Stálý přispěvovatel
Příspěvky:297
Registrován:28 bře 2008 07:00
Bydliště:Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Generování stránek

Příspěvek od duros » 02 dub 2010 22:03

Podla mojho nazoru tak, ako to je urobene, je to spravne.
Leda zeby sa pridalo, ze ak zvolim zobrazovat priezvisko vyvydane namiesto rodneho (teda odskrtnem to policko) a nepoznam vyvydane priezvisko (hoci viem, ze sa vydala), tahat rodne priezvisko. Ale ci je toto spravne riesenie, sa neodvazujem tvrdit.

blackdog

Re: Generování stránek

Příspěvek od blackdog » 03 dub 2010 01:05

Z mého pohledu mi to přijde OK. Zobrazuji rodná. Když neznám rodné zobrazuji otazník a to i když znám vyvdané příjmení. To vyvdané je podle mě celkem nedůležité, pro potřeby zobrazení rodokmenu.
To, že by se zobrazovalo vyvdané příjmení v momentě, dky rodné nevím by naopak mohlo způsobit dost chaos. Jednak je to IMHO nesystémové a jednak mám v rodokmenu případy, kdy si Fiala vzal rozenou Fialovou a to už by se v tom ani prase nevyznalo jelikož si nebudu na první pohled jist jestli je rodné nebo vyvdané. Jakmile by se to začalo zobrazovat tak, aby to za každou cenu eliminovalo ? vznikne dost chaos. A teď nemluvím o chaosu pro ty, co ten rodokmen znají, ale pro návštěvníky stránek, kdy jednou bude třeba Soukupová dcera a jednou bude Soukupová matka, u které rodné neznám. V grafu si navíc každý domyslí, že když se vzali, jmenovala se po svatbě podle chlapa.
Navíc Ancestry vyvdaná jména stejně pokud vím úplně neřeší, jelikož např. modelový příklad:
rozená Nováková si vzala Beránka, po třech letech zemřel a vdova Beránková si vzala Kozlíka, ten po pěti letech umřel a vdova Kozlíková si vzala vdovce Kohouta. Nikde nemám kolonky kam zaznamenat, že byla Beránková a Kozlíková...

Jinak mám v rodokmenu jména, kde je vyplněno pouze rodné a není vyplněno příjmení a v seznamech na exportu je vypsáno normálně rodné. To příjmení tam ale Ancestry hází samo, nemýlím-li se. A jelikož jsem od přírody línej, pochybuji, že bych iniciativně vyplňoval obě kolonky. A jak jsem teď koukal, dělá to u osob, kde je vyplněn datum úmrtí, tam se automaticky dosadí i příjmení.

U mě problém také nenastává, jelikož to dělám tak, že když vím, že se dotyčná vdala, dávám ji manžela, byť jako ? a tím přejímá i příjmení ?. Možná to je blbě ale mě to tak vyhovuje - vím, že mám pátrat po manželovi. Ale to jsou spíše výjimky. Většinou je příjmení manžela známé a nebo vůbec netuším jestli se vdala a tedy se tím netrápím :-)

Takže když to shrnu, nic bych neměnil a žádnou anomálii nepozoruji, jelikož jméno jen s rodným a bez příjmení se mi v exportu zobrazí s rodným. Osoby, kde nemám úmrtí, což v podstatě znamená, že neznám osud a nevím jestli se vdaly se vyvdané zobrazuje ?, což je v podstatě pravda.
Možno ověřit zde http://www.voriskovi.cz/export/lists/list.htm např. jméno Peláková Barbora. Je tam 6x z toho 3x neznám úmrtí => rodné se zobrazí a vyvdané je ?. Pak je tam 2x úmrtí jako dítě - rodné = příjmení => nevdala se a pak je tam 1x rozená Peláková provdaná Drúbová a to je OK.

Odpovědět