Stránka 1 z 1

Ukládání v nové verzi

Napsal: 27 dub 2010 18:12
od Nethar
Ukládání v Ancestry 2 bude podporovat pouze RODX formát a externí dokumenty (fotky, apod.) vkládáné odkazem. Tedy podobně jako to má GEDCOM. Cesty k fotkám budou uloženy relativně k RODX souboru.

Otevřít půjde samozřejmě RODZ, RODX a pravděpodobně i starý ROD. Při prvním otevření takového starého uloženého souboru se provede automatická konverze z interně vložených fotografií na externí. Uživatel bude dotázán na adresář, kam mají být interní dokumenty vloženy.

Výhody:
- odpadají problémy se špatně zabalenými, nerozbalitelnými ZIPy (mailem jsem jich řešil hodně)
- nejsme omezeni maximální velikostí RODZ (2 GB) při vkládání velkých dat
- jednoduchá struktura uloženého souboru (RODX je XML) korespondující s novou opensource povahou Ancestry 2
- velmi rychlé otevírání rodokmenu (žádné rozbalování a kopírování při startu)
- velmi rychlé ukládání rodokmenu (žádné balení, pouze uložení RODX)
- například možnost odeslat pouze malé jádro databáze bez velkých souborů
- je možnost odkazovat se na jednu fotografii z několika rodokmenů bez jejího duplicitního rozkopírovávání po počítači
- atd.

Nevýhody:
- nemáme vše v jednom balíčku, který je možno jednoduše přenést na jiný počítač (pokud má ovšem 500 MB, jednoduchost poněkud mizela)
- uživatel musí mít pořádek ve svých datech, nemůže si smazat fotku z disku, na kterou se odkazuje Ancestry. Pokud si ji chce přikopírovat někam do speciálního adresáře pro Ancestry uložené soubory, už tomu musí trochu rozumět

Prostor pro vaše dotazy a přípomínky následuje ;-)

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 27 dub 2010 18:51
od Vladimír Vojta
Doufám, že Ancestry 2.0 bude schopno načítat starý formát ROD. Já se na RODZ ještě nepřekulil, mě se ty zazipovaná data (jeden velký soubor) nelíbí.
Na druhou stranu, že v tomto případě nebude přání jednotlivce asi rozhodující a tak se v případě nutnosti do Ancestry 2.0 překlopím přes jednoúčelově natažené 1.0.21.xx.

Jak to bude Nethare s Linuxovským repozitářem? :-)

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 27 dub 2010 19:01
od Nethar
No nechce se mi to programovat, nechce, ale chápu, že není pěkné nutit lidi právě k tomu zmiňovanému jednorázovému překlápění do RODZ pres 1.0.21 a pak zase zpátky... navíc RODZ občas přináší problémy, takže to nejspíš naprogramovat budu muset. Zatím mám v Ancestry 2 jenom podporu RODZ a RODX, ale chystám se k ROD.
A repozitář? Hehe... no na takové úrovni to asi zatím nemám, že by mě tam s Ancestry pustili :-D Buďme rádi, že to poběží ;-)
Stáhnou se nějaké potřebné knihovny právě přes repository (to člověk udělá jednou) a pak pro každou novou verzi bude muset stažený balík překompilovat (jeden příkaz). Jak se to časem zjednoduší nevím, ale tohle snad ze začátku bude snesitelné, celkem malá cena za odstoupení od Wine ;-)

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 30 dub 2010 10:08
od Nethar
Ještě jedná nevýhoda mě teď napadla - nebude již možno zaheslovat rodokmen. Určitě ne externí soubory, samotný RODX by se mohl nějak zašifrovat.

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 09 bře 2011 22:38
od Rosta Klemsa
Martine, když už je to opensource, bude k dispozici popis nové struktury XML? Ze starého textového ROD, jsem si v případě potřeby vytáhl co jsem chtěl, nějakou utilitkou. Ne vždy může a je účelné aby program uměl co si kdo vzpomene, ale občas je potřeba nějaká specialitka, tak aby to opět šlo.

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 10 bře 2011 10:24
od Nethar
Určitě, tak je to i nyní - popis XML (schovaného v RODZ) je uložen v adresáři data - ancestryFormat.xsd

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 15 kvě 2013 13:35
od happyzidy
Dobrý den. Jsem amatér, při čtení předcházejících odborných výrazů.Začínal jsem s rodokmenem ve verzi 1.0.20. Jelikož se mně vždy po určitém čase ztratily uložené fotky k jednotlivým osobám přešel jsem na vrzi 1.0.21.81 a po skončení vkládání fotek jsem zadal uložit a vypnul počítač. Druhý den všechny fotky byly pryč. Prosím o radu co dělám špatně, nebo co mám ještě provést :surprised

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 15 kvě 2013 14:22
od Nethar
Neotevíráte náhodou stále starý soubor s příponou rod? Nově se rodokmen uložil s příponou rodz.

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 15 kvě 2013 21:17
od happyzidy
Otvírám včera stažený 1.0.21.81. s příponou rodz.Při zavírání rodokmenu jsem označil uložit a dnes všechny fotky na stránce Základní údaje byly pryč.

Re: Ukládání v nové verzi

Napsal: 17 kvě 2013 09:08
od Nethar
Nemyslel jsem, že otevíráte starou verzi programu, ale starou verzi vašeho uloženého souboru. Ten pak jste uložil pod jiným jménem (respektive změnila se automaticky jenom přípona) a při dalším otevírání použijete zase ten původní soubor beze změn. Nebo se vám snad změny, které provedete všechny v pořádku uložily, ale jenom fotky ne? To se mi nezdá. Ještě je možnost, že jste fotky vkládal odkazem a pak jste je smazal přímo z disku, ale to by vám program při otevírání rodokmenu zase psal chybové hlášky, že fotky nebyly nalezeny. To se děje? Jaké ja datum souboru rodz, který otevíráte?