Snatek pribuznych
Snatek pribuznych
Ahoj, doufam ze nebudu psat neco, co uz se tady resilo :)
Mam v rodokmenu "zradu" /jak to tady nazyvate/, jde o to, ze dva lide, kteri byli vuci sobe bratranec a sestrenice se vzali a meli deti. Stromecek to ale nepozna a vykresli od kazdeho z nich pokacovani dal samostatne /dva pary tech samych rodicu smerem do minulosti a smerem do pritomnosti dva pary tech samych potomku/.
Mam v rodokmenu "zradu" /jak to tady nazyvate/, jde o to, ze dva lide, kteri byli vuci sobe bratranec a sestrenice se vzali a meli deti. Stromecek to ale nepozna a vykresli od kazdeho z nich pokacovani dal samostatne /dva pary tech samych rodicu smerem do minulosti a smerem do pritomnosti dva pary tech samych potomku/.
Ve vývodu není problém, pokud budete kreslit vývod, logicky tam musí být 2 shodné větve. Chyba je v rozrodu, tam jsou chybně potomci 2x. Já tuto situaci mám v rodokmenu také a jiné programy v grafice i textových výstupech tyto větve duplikují s upozorněním na dvojí zápis. Vychází to z genealogického číslování osob, na př. SOSA-STRADONITZ (Kekule) nebo jiných systémů číslování. Viz str. http://www.genealogy.ro/cont/19.htm bohuzel jen v angličtině.
-
- Autor programu
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Pozor pozor - takže ve vývodu je zcela v pořádku duplikovat? To tak může zůstat?Jan píše:Ve vývodu není problém, pokud budete kreslit vývod, logicky tam musí být 2 shodné větve. Chyba je v rozrodu, tam jsou chybně potomci 2x. Já tuto situaci mám v rodokmenu také a jiné programy v grafice i textových výstupech tyto větve duplikují s upozorněním na dvojí zápis. Vychází to z genealogického číslování osob, na př. SOSA-STRADONITZ (Kekule) nebo jiných systémů číslování. Viz str. http://www.genealogy.ro/cont/19.htm bohuzel jen v angličtině.
Jenom to změnit v rozrodu - nebo dokonce ponechat a třeba vloženým komentářem upozornit na duplicitu?
nerad bych porušil nějaké genealogické konvence, původně jsem chtěl celou větev odstranit smazat
Re: Snatek pribuznych
Této situaci se v genealogii česky říká Ztráta předků (Impex). U některých programů v grafu Vývodu, větev předků vynechají, a štítky osob označí indexem 1 a 2. Ty jsou tam totiž skutečně 2 x. Myslím, že by i kvůli názvu tento postup byl asi nejlepší.

-
- Autor programu
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá tedy přátelé, genealogové
, myslím, že se nám nyní skýtají minimálně tři řešení:
1) Ponechat tam obě větve (příslušné osoby dvakrát se vším všudy) a přidat k tomu nějaký komentář (malou buňku, kterou ve verzi 1.0.20 ještě nenajdete), která by upozorňovala na zdvojení osob ("duplicita").
2) Ponechat tam jenom jednu větev, přidat malý komentář, třeba čísilko, jako je to v Janově ukázce, a druhou větev u tohoto čísilka utnout a také přidat komentář-čísilko, aby bylo vidět, kde to má pokračovat.
3) Ponechat jenom jednu větev a u druhé větve propojit čárami k první větvy, jak to bylo za starých časů Ancestry v TreeView - což nejsou žádné odkazy, vše je spojeno, jak má, ale ty čáry můžou vést všelikudy
a nevypadá to zrovna nejlépe
Prostor na vaše názory...

1) Ponechat tam obě větve (příslušné osoby dvakrát se vším všudy) a přidat k tomu nějaký komentář (malou buňku, kterou ve verzi 1.0.20 ještě nenajdete), která by upozorňovala na zdvojení osob ("duplicita").
2) Ponechat tam jenom jednu větev, přidat malý komentář, třeba čísilko, jako je to v Janově ukázce, a druhou větev u tohoto čísilka utnout a také přidat komentář-čísilko, aby bylo vidět, kde to má pokračovat.
3) Ponechat jenom jednu větev a u druhé větve propojit čárami k první větvy, jak to bylo za starých časů Ancestry v TreeView - což nejsou žádné odkazy, vše je spojeno, jak má, ale ty čáry můžou vést všelikudy

Prostor na vaše názory...

Variantu č. 1, prosím ne, buď variantu č. 2 a nebo č. 3.
Ja som za variantu 1 alebo variantu 2. Varianta 3 (ciari krizom krazom) sa mi nepaci
-
- Autor programu
- Kontaktovat uživatele:
Zatím tedy máme jenom dva hlasy, ale vypadá to na variantu číslo dvě, která vlastně popisuje screenshot vložený Janem. Přijde mi to také asi jako nejrozumnější řešení. Křížit napříč se mi nechce, leda byste z nějakých genealogických důvodů trvali na duplicitě.
- Pavel Hrneček
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Preferuji variantu 2, nebo 3. Spíš ale 2.
-
- Autor programu
- Kontaktovat uživatele:
Když už tu máme tu techniku, tak jsem na začátek doplnil anketu.
Hlasuji pro Janovu variantu, tedy "2"